Povijest sela Srednji Lipovac

Maleno selo Srednji Lipovac smješteno je uz cestu koja povezuje Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju, na južnim obroncima Požeške gore.

Prvi zapisi koji spominju područje današnjeg sela govore o posjedu pod nazivom Orljavica i potječu iz 13. stoljeća. Orljavica se prostirala uz istoimeni potok, koji je kasnije preimenovan u Rinovicu, ime koje je ostalo do danas. U zapisima iz 1275. godine spominju se „ljudi od gospođe kraljice od Orljavice“. Posjed je tada bio u vlasništvu slobodnih plemića, a dobili su ga od kraljice. Kao dio posjeda, ovdje se prvi puta spominje i crkva svetog Luke.

U 16. stoljeću, za vrijeme turskih osvajanja posjed Orljavice pripojen je franjevačkoj župi Ratkov Potok (današnja Ratkovica). Tada je crkva svetog Luke bila jedna od četiri crkve koje su ostale sačuvane od turskih razaranja.

Povijesna Mapa Srednjeg Lipovca

Nakon oslobođenja Slavonije od turske vlasti, sjedište župe Ratkov Potok se mijenja te Siče postaju novo župno sjedište. U dokumentima iz 18. stoljeća javlja se ime Lipovac Veliki. On obuhvaća područje današnjeg Srednjeg Lipovca, a tada se sastojao od devet zaselaka raštrkanih po okolnim brežuljcima. Uz svaki zaselak je bila izgrađena mala kapelica. Nazivi zaselaka su bili: Lukačić Mala, Čikardić Mala, Benić Mala, Fićković Mala, Didović Mala, Hrgović Mala, Matičević Mala, Ferić Mala, Ljubić ili Glavić Mala.

Oko 1776. godine stanovnici zaselaka su se sa brežuljaka preselili uz rijeku Rinovicu te tako formirali selo Srednji Lipovac kakvo mi danas poznajemo. Prema zapisima, tada je u selu živjelo 554 stanovnika. Kapelice uz zaselke po brežuljcima su ostale usamljene – neke od njih su sačuvane do danas, a neke su kroz godine urušene i zaboravljene. 1789. godine je osnovana župa Gornji Lipovac te od tada Srednji Lipovac postaje dio te župe, sa crkvom svetog Luke koja je ostala izvan sela.

Gdje je Srednji Lipovac?

Izvori:
Ćuk, J. (1925.). Požeško plemstvo i požeška županija od doba prvih sačuvanih imena i naziva do polovice četrnaestog vijeka, Rad JAZU, (231) 34, str. 50-58.
Kolarić, J. (1977). Dvjesta novokapelačkih proljeća: povijest župa Ratkovica, Siče-Dubovac i Nova Kapela (1334.-1977.): (povodom 200. obljetnice posvete župne crkve u Novoj Kapeli), Zagreb: Hrvatsko književno društvo sv. Ćirila i Metoda.
Lovrić, A. i Berdica, J. (2012). Župa Ratkov Potok (1334. – 1694.) Župa Siče – Dubovac (1694. – 1777.). Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, (1), str. 95-106.