Povijest udruge

Udruga Sve lipo je osnovana 2012. godine, a osnivačica te ujedno i prva predsjednica udruge je bila Ana Brkić Maričević.

Danas udruga ima oko 80 aktivnih članova, u rasponu od 20 do 80 godina starosti, a predsjednik udruge je Slavko Maričević. Osnovni cilj udruge je sačuvati stare običaje i pjesme od zaborava te promovirati Srednji Lipovac i lipovački govor.

Udruga ima pjevačku i glumačku skupinu.

Pjevačka skupina udruge Sve lipo je sudjelovala na brojnim smotrama, a neke od njih su Pasionska baština u Zagrebu te Brodsko kolo u našoj županiji. Uz to, u Srednjem Lipovcu se već tradicionalno svake godine održava Smotra crkvenog pučkog pjevanja u sklopu Brodskog kola. Članovi udruge se brinu o organizaciji smotre, a pjevačka skupina svake godine otvori smotru s prigodnim pjesmama.

Glumačka skupina udruge Sve lipo svake godine pripremi jedan pučki igrokaz čija premijera uvijek bude u domu u Srednjem Lipovcu. Osim toga predstave su izvodili i u okolnim mjestima, poput Nove Kapele, Batrine, Nove Gradiške, Sikirevaca…

Autorica igrokaza je Paulina Didović, a grupa uključuje oko 15 glumaca amatera. Igrokazi se bave temama vezanim uz život na selu (npr. ženidba, odlazak u inozemstvo, izrada rezbarije, školovanje…).